Muzikale staf

Ruben de Grauw

Sinds 1 januari 2020 ben ik dirigent/ Artistiek Leider van het Sacramentskoor/ Kooracademie Breda. Voor mij een leuke plek om te werken. Muziek maken op zo’n hoog niveau in combinatie met plezier maken en vooral bijdragen aan het creëren van interesse in klassieke koormuziek, vind ik fantastisch. In het verleden deed ik dat al bij Plurale Tantum, Puellae Cantantes en nog steeds bij Krashna Musika in Delft. Bij kinderen en jong volwassen zie je soms per week de sprongen die ze maken en andersom word ik geprikkeld door de vele vragen en opmerkingen die ontstaan in dat ontwikkelproces. Zingen, musiceren in een groep is zo’n waardevol onderdeel van mijn leven, dat ik dat graag doorgeef aan zoveel mogelijk kinderen in de regio Breda. Fijn dat ik dit kan doen met een fantastisch artistiek team.

Ad van Unen

Op zevenjarige leeftijd werd ik sopraan van het fameuze Sacramentskoor, toen nog onder leiding van de onvolprezen Walther Cantrijn. Daar, aan de Zandberglaan, werd de kiem gelegd voor een leven vol muziek. Nu mag ik, na vele omzwervingen, op uitnodiging van Ruben de Grauw, op het oude nest terugkeren als (mede)dirigent van de concertkoren (jongens en meisjes).
Het is mijn passie en mijn levenswerk om als koordirigent (Gemengd Koor Cantabile Breda, Qui Vive en Personare) en docent muziek (Stanislascollege Delft en studium55 Breda) jong en oud mijn liefde voor muziek en in het bijzonder koorzang over te brengen.

Lucie Hillen

Lucie Hillen (mezzo-sopraan) studeerde hoofdvak zang aan de conservatoria Tilburg, Maastricht en Amsterdam. Lucie geeft les in haar privépraktijk te Breda. Zij is een veel gevraagde stemcoach, geeft koor- en stemvorming en leidt verschillende ad hoc ensembles, koren en kinderkoorgroepen. Zij is gespecialiseerd in de basistechnieken voor de zang in het algemeen, in lichaamswerk en stemheling.

Wat kom ik doen bij Kooracademie?

  • zangles geven aan kleine groepjes zangers.
  • adem- en stemtechniek verbeteren/ stabiliseren.
  • ontwikkelen van klankkleur, omvang en registerovergangen.
  • articulatie en tekstbeleving.
  • muzikaliteit en plezier
  • dirigeren van zanggroep Bloom

Leander Schoormans

Mijn naam is Leander Schoormans, en mag sinds een aantal maanden werken voor de Kooracademie Breda. Op mijn muzikale cv zet ik nog met vol trots dat ik als jongen van 7 daar ooit ben begonnen en de droom om altijd met muziek
bezig te willen zijn, daaraan veel heeft te danken. Daarom vind ik het te gek dat ik naast mijn werk als muziekdocent en koordirigent ook nog op de plek te mogen werken, waar het allemaal begon. Dankzij al die ervaringen weet ik wat kinderen allemaal kunnen en dat we ze zeker niet mogen
onderschatten. Het is ongelofelijk dankbaar werk, waarbij plezier altijd voorop staat – de belangrijkste voedingsbodem voor het resultaat en de kwaliteit die je uit alle kinderen kunt halen. 
Ik kijk ernaar uit nog veel mooie dingen bij de Kooracademie te kunnen doen!
Meer weten kijk op https://www.facebook.com/billurbecci of
https://www.linkedin.com/in/leander-schoormans-377a8964/ hierop staan al mijn muzikale bezigheden.

Margo Godderij – van Oosterhout

Wat ontzettend leuk dat ik met de jongste leden van Kooracademie Breda aan de slag mag gaan! Deze lessen zal ik geven in mijn muziekstudio Music Jungle Breda. Na het afronden van de opleiding Docent Muziek aan het FontysConservatorium Tilburg en het werken als docent in het voortgezet onderwijs, richt ik mij nu op individuele muzieklessen voor kinderen, muzieklessen binnen het basisonderwijs en het werken met kleine groepen muzikanten. Wekelijks komen er vele blije gezichtjes binnen wandelen voor gitaar-, piano-, ukelele-, zang- en vioollessen.. Mocht je het leuk vinden volg mij dan als Music Jungle Breda op social media. 

Rolf Boertien

Halverwege de jaren tachtig startte ik als basisschoolleerkracht. De Gehrels cursus ‘Muziek in de Basisschool’, zorgde ervoor dat ik, naast het lesgeven in de groep, door de hele school m’n lievelingsvak muziek mocht gaan geven. Eenmaal in Breda ontdekte ik het Sacramentskoor, werd lid, gevolgd door mijn beide zonen. Ruim 12 jaar verzorgde ik de vooropleiding voor de allerjongsten van het koor. Nu, na 4 jaar, keer ik met veel plezier terug en mag ik de lessen voor de vooropleiding A en B gaan verzorgen. ‘Plezier in zingen & bewegen en vooral durf om je te laten horen!’ daar kom ik graag iedere dinsdag voor naar de Zandberglaan!

Alison Shek

Alison Shek heeft in 2020 haar Master of Music piano klassiek behaald aan het Conservatorium van Tilburg. Tijdens haar studie maakte ze deel uit van verschillende ensembles en projecten waaronder Creation du Monde van Milhaud en De Stijl van Andriessen o.l.v. Leon Berendse en Etienne Siebens. Ze heeft destijds ook stage gelopen op de Nieuwe Veste en was actief als pianodocente aan Factorium Podiumkunsten.

Ze hecht veel belang aan het enthousiasmeren van leerlingen om met muziek bezig te gaan. In haar vrije tijd houdt ze van wandelen, zingen, jeu de boulen en van tijd tot tijd vindt ze het leuk om de lage C met gemak te zingen omdat hoge noten haar niet liggen.

Alison is nu actief als pianodocente in Breda, verzorgt muzieklessen en muziekworkshops vanuit het Energiehuis Dordrecht en begeleidt een pop- en musicalkoor in Roosendaal. Sinds een jaar geeft ze vanuit de Nieuwe Veste muzieklessen op de basisscholen Obs de Klokkebei in Ulvenhout en Kbs de Boomgaard in Breda.

Voor de Kooracademie Breda verzorgt ze bij het onderdeel “Zingen in School” de workshop: “Tover je klas om in een kinderkoor” voor de groepen 1 t/m 3.

Bas Verbist

De muzikale carrière van Bas begint als jongenszanger bij het Sacramentskoor Breda. Hieruit ontwikkelde de interesse voor orgel en zang. Hij volgde orgellessen op de muziekschool en later bij Tijn van Eyk en zangles bij Ingrid Smit Duizendkunst en Jan Heije.
Hij is jaren actief geweest als organist bij de Choralen van de Grote kerk Breda en als muzikaal assistent bij het Sacramentskoor.
Als zanger zingt hij liederen, oratoria, opera, musicals en symfonisch werk van renaissance tot hedendaags. In 2005 won hij de titel “Una voce particolare” van het gelijknamige televisieprogramma.
Hij vertolkte o.a. de Christuspartijen in diverse passionen, waaronder die van Bach, zong in diverse opera’s en opera concerten en vertolkte de solo van de 13e symfonie ‘Babi Yar’ van Shostakovich.
Hij is nog steeds als zanger actief bij het Sacramentskoor en de Cappella Breda.

Antoine de Thouars

Als jongetje van zeven jaar ben ik begonnen met zingen bij het Sacramentskoor, toen nog onder leiding van Walther Cantrijn. Sindsdien ben ik altijd bij het koor gebleven. Na de stembreuk ben ik zanglessen gaan volgen bij Jan Heije; ik zing al een aantal jaar bij Cappella Breda en treed af en toe solistisch op. In de periode waarin het Sacramentskoor onder leiding van Henri de Graauw kwam te staan heb ik de mogelijkheid gekregen om een cursus slagtechniek te volgen bij Jan Schuurmans. Daarna ben ik gaan oefenen met dirigeren bij het Sacramentskoor, onder begeleiding van Henri en ben toen assistent dirigent geworden. Ik nam onder andere repetities en diensten over, bij afwezigheid van de dirigent en heb ook concerten gegeven met leden van het Sacramentskoor, o.a. het jaarlijks concert in de passieweek. Verder maak ik ook onderdeel uit van de jeugdcommissie en organiseer ik al vele jaren samen met een betrokken club het zomerkamp.

Jelena Bazova

Jelena Bazova studeerde aan het staatsconservatorium van Kazan (Rusland) de hoofdvakken piano en orgel. Deze studies werden in 1980 beide bekroond met zowel het solistendiploma als met de Prix d’Excellence.
In 1991 werd zij laureaat van de Russische nationale orgelcompetitie.
Van 1980 tot 1990 doceerde zij hoofdvak piano aan het staatsconservatorium van Astrakhan (Zuid-Rusland). Van 1990 tot 1997 was zij als piano- en orgeldocente verbonden aan het staatsconservatorium van Kazan.
Jelena Bazova gaf talloze concerten door geheel Rusland, ook voor radio en televisie. In West-Europa trad zij op in Nederland, België, Frankrijk (o.a. Notre Dame van Parijs), Italië (o.a. in de St.Pieter te Rome) en Duitsland.
Vertolkster van werken van moderne componisten was zij tijdens belangrijke festivals van hedendaagse muziek (“Moskou Herfst”, “De Witte Nachten” van St.Peterburg en “Europa-Azië” te Kazan).
Sinds 1997 woont en werkt zij in Nederland. Als docente hoofdvak piano is zij verbonden aan het Fontys Conservatorium te Tilburg.
Zij is organist bij het befaamde Sacramentskoor te Breda.

Wil je in contact komen met iemand van de muzikale staf?
Stuur ons dan een e-mail naar info@kooracademiebreda.nl.