
Het Sacramentskoor Breda
Het Sacramentskoor is opgericht in 1926 en stond toen onder leiding van André Vermeeren, in 1940 is hij opgevolgd door Louis Toebosch, onder Toebosch zong het koor op hoog niveau polyfone kerkmuziek van Palestrina, da Vittoria en andere meesters van de polyfonie. In 1965 werd Louis Toebosch opgevolgd door Walther Cantrijn, onder wie het koor ook Nederlandstalige kerkmuziek is gaan zingen. Eind 1996 heeft Walther Cantrijn de dirigeerstok overgegeven aan Henri de Graauw. Vanaf 1 januari 2020 staat het koor onder leiding van Ruben de Grauw. Door de in Nederland redelijk unieke samenstelling van jongens en mannen (er waren in Nederland steeds minder jongenskoren) is het koor in de loop der jaren uitgegroeid van een gewoon parochiekoor tot een landelijk gezien uniek koor van hoog niveau.
Jongens uit Breda en omgeving van 5 tot 14 jaar, kregen er een grondige theoretische maar vooral praktische zangopleiding. Het Jongenskoor van het Sacramentskoor Breda is alom bekend in Nederland en omstreken.
De intensieve zangvorming ging gepaard met frequente uitvoeringen: Het koor verleende muzikale medewerking aan religieuze diensten en evensongs, gaf zelfstandige concerten in het eigen gebouw of buitenshuis en werkte mee aan concerten van professionele muziekgezelschappen, zoals de Matthäus Passion van Bach. Het koor verzorgde regelmatig diensten voor TV en maakte meerdere buitenlandse reizen. Zo was het koor in het verleden al te gast in Duitsland, Engeland, Italië, Frankrijk, Spanje, België, Tsjechië en Luxemburg. In het koor zongen de jongens de sopraan en alt partij en de heren zingen de alt, tenor en
bas partij. In 2020 is er aan het jongenskoor een meisjeskoor toegevoegd en is het koor ondergebracht onder de Kooracademie Breda, zodat ook meisjes kunnen deelnemen en al dan niet in combinatie met de jongens en/of mannen meewerken aan diverse uitvoeringen.
Het uitgebreide repertoire van het koor omvat nog altijd koorwerken uit alle eeuwen: van het Gregoriaanse eenstemmige repertoire naar de polyfonie van de 16e eeuw, van de barok naar de romantiek en de moderne muziek. De muziekliteratuur omvat muziek uit alle landen, maar vooral ook, en daar staat het koor om bekend, koormuziek uit Nederland.

Choralen van de Grote of O.L.V. Kerk Breda
Al in de veertiende eeuw was er een kapittel verbonden aan de Grote Kerk in Breda en al snel moet hieraan ook een school zijn toegevoegd. Uit de schaarse gegevens kunnen we opmaken dat de jongens die deze school bezochten net zoals in andere kapittelkerken deel uitmaakten van het koor van de kerk. We zien de jongens voor het eerst apart vermeld in 1537 door de kerkmeester van de Grote Kerk, die aantekent dat ‘Meester Jasper metten sanghers ende coralen’ hebben gezongen, maar we kunnen ervan uitgaan dat een belangrijke kerk zoals de toenmalige Onze-Lieve-Vrouwekerk al veel eerder een jongenskoor had; wellicht al vrij snel na de stichting van het kapittel in 1303, want de stichtingsakte vermeldt ook de oprichting van een school. In de zeventiende eeuw, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, kwam hieraan een einde, toen de laatste ons bekende dirigent/componist Herman Hollanders uit Breda moest vertrekken. We schrijven dan 1637.
In 1993 werd in samenwerking met de Beheersstichting van de Grote Kerk een eeuwenoude traditie in ere hersteld en dragen wij bij gelegenheid de naam Choralen van de Grote of O.L.V. Kerk Breda. Onder deze naam gaf het koor samen met St. John’s College Choir, Cambridge een concert in Dordrecht. In 1995 heeft het koor gezongen bij de begrafenis in de Grote Kerk van generaal Maczek, de Pool die Breda bevrijd heeft in 1945 en op 102 jarige leeftijd overleden is. De Choralen zongen ook in april 1998 tijdens de feestelijk opening van de Grote Kerk (na de restauratie van 1996/97) in aanwezigheid van Koningin Beatrix. Voor die gelegenheid is de CD “Ave Maria” opgenomen en uitgegeven waarvan het eerste exemplaar is uitgereikt aan Koningin Beatrix.